Isnin, 14 Mac 2016

KHASIAT BAWANG PUTIH


Kandungan utama dalam bawang putih adalah air, kalori(tenaga), kalsium, sativine, lemak, sulfur, protein, kalium, karbohidrat, besi, fosforus, allicin, Vit A, Vit B, Vit C, scordinin dan lain-lain.

Khasiat-khasiat bawang putih adalah seperti di bawah:

SEBAGAI ANTI-KUMAN
Bahan kimia utama yang terdapat dalam bawang putih adalah Sativine dan Allicin. Allicin berperanan sebagai agen antikuman dan akan melawan penyakit sehingga kuman itu mati. Allicin juga merupakan zat aktif yang mempunyai DAYA ANTIBIOTIK yang cukup kuat.

MEMBANTU MENYEMBUH PENYAKIT KRONIK
Bawang Putih mengandungi  bahan aktif Allium (Dialyl Sulfides) yang berfungsi untuk meningkat keaktifan sistem imun untuk melawan KANSER dan memecahkan bahan pembentukan kanser tersebut.

Mengikut kajian, Dialyl Sulfides telah dicatatkan berupaya untuk mengurangkan kadar karsinogen (agen pembentukan kanser)  dalam organ hati yang tidak aktif.

Dengan itu, bawang putih dapat membantu kes-kes kanser yang terdapat dalam tubuh seperti kanser perut, kanser usus, kanser hati, kanser pankreas, kanser prostat, kanser rahim dan kanser tulang.

Bawang putih juga dapat mencuci darah dan menyingkirkan bahan beracun termasuk logam berat dari tubuh manusia.

Bawang putih juga dicatatkan berkesan menentang penyakit jantung dan mencuci serta mengurangkan proses pembekuan darah.

Jadi, jika saluran darah kita mengandungi plak kolestrol yang tidak sepatutnya, bawangg putih dapat membantu darah kita mengalir lebih lancar dengan memecahkan kolestrol-kolestrol itu.

Mengikut kajian kesihatan, bawang putih dapat membantu penyakit-penyakit yang dikaitkan dengan jantung dan peredaran darah seperti pesakit DARAH TINGGI, pesakit TINGGI KOLESTROL , STROK dan lain-lain.

Kandungan kimia lain seperti Scordinin diyakini dapat memberikan atau meningkatkan daya tahan seseorang dan perkembangan tubuh.

Ini berdasarkan kajian dimana bawang putih berkemampuan bergabung dengan protein dan menguraikan protein tersebut sehingga ia mudah dicerna oleh tubuh (dengan kata lain, ia dapat membantu sistem pencernaan seseorang).

Selain itu, bawang putih juga dapat memecahkan lemak, membuang angin dalam badan, mengubati sakit kepala dan banyak lagi.

MEMBANTU DALAM MEMPERCEPAT PERTUMBUHAN SEL
Bahan kimia di dalam bawang putih iaitu Sativine pula merupakan bahan kimia yang mengandungi daya mempercepat pertumbuhan sel dan pertumbuhan jaringan. Di samping, ia juga dapat merangsang susunan saraf.

SEBAGAI ANTIBIOTIK
Seperti yang diterangkan di atas tadi secara ringkas, bawang putih mengandungi asid amino Allicin yang menjadikan bawang putih berperanan sebagai anti-biotik yang dapat memusnahkan bakteria, virus, ameba dan mikroorganisma berbahaya lain.

Bawang putih merupakan ANTIBIOTIK SEMULAJADI yang KUAT. Mengikut fakta kajian, bawang putih begitu kuat sehingga mampu untuk memusnahkan sebahagian mikroorganisma yang tidak dapat dimusnahkan oleh ubat yang paling kuat. Namun ia tidak seperti ubat biasa, bawang putih tidak menghasilkan kesan sampingan yang berbahaya. 


MANFAAT Herba THYME

Herba Thyme mengandungi thymol yang merupakan secara saintifiknya mempunyai ciri-ciri antiseptik dan anti-kulat.

Herba Thyme mengandungi banyak flavonoid "Phenolic Antioxidant" seperti Zea-xanthin, lutein, pigenin, naringenin, luteolin, dan thymonin. Fakta kajian menyatakan , Thyme herba segar mempunyai salah satu tahap antioksidan yang tertinggi di kalangan herba, iaitu nilai ORAC (Kapasiti Menyerap Radikal Oksigen)  sebanyak 27426-μmol TE / 100 g.

Thyme penuh dengan mineral dan vitamin yang penting untuk kesihatan optimum.

Daun thyme adalah salah satu sumber yang paling kaya potassium, iron, calcium, manganese,magnesium dan selenium.

Potassium merupakan komponen penting dalam sel dan cecair badan yang membantu mengawal kadar tekanan jantung dan tekanan darah.

Manganese digunakan oleh badan sebagai faktor gabungan untuk enzim antioksidan, superoxide dismutase.

Manakala iron/besi diperlukan untuk pembentukan sel darah merah.

Herba Thyme juga sumber yang kaya dengan pelbagai vitamin penting seperti B-kompleks vitamin, beta karotena, vitamin-A, vitamin-K, vitamin-E, vitamin-C, dan asid folik. Vitamin-C membantu tubuh manusia meningkatkan rintangan terhadap agen jangkitan berberbahaya dan radang radikal bebas.

Vitamin-A adalah vitamin larut lemak dan antioksidan yang diperlukan untuk mengekalkan membran mukus yang sihat dan kulit dan ia juga penting untuk kesihatan penglihatan.

Pengambilan makanan semula jadi yang kaya dengan flavonoid seperti vitamin A dan beta-karotena membantu melindungi daripada kanser paru-paru dan kanser rongga mulut.

Kenapa Forever living gabungkan garlic+ thyme?

Ini adalah kerana tyhme juga merupakan antiseptik dan efektif dalam melawan bakteria (ANTI-BIOTIK) dengan adanya kehadiran bahan kimia flavonoid dan Aliphatic Resin. JADI, gabungan bawang putih dan tyme akan MENGGANDAKAN KEKUATAN ANTIBIOTIK dan menjadikan ia mudah dicerna (MEMBANTU MEMPERBAIKI SISTEM PENCERNAAN). Di samping manfaat tambahan daripada bawang putih dan herba thyme itu sendiri secara berasingan...

credit:Group Jutawan Forever


Berminat hubungi:
wasap/telegram : 0193737025
email: nuurayuu@gmail.com

Fb page: Forever Business Owner FLP

*Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan